Ingredienser till 3 liter buljong:
- 1,5–2 kg nötköttsmärgben och knogben (alternativt en hel större, ekologisk kyckling)
- Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben (inte med kycklingen)
- 1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
- 4 liter filtrerat vatten (kan hällas på lite i omgångar)
- 3 selleristjälkar, halverade
- 3 morötter i bitar
- 3 lökar i bitar
- 2 msk ghee eller smör
- Havssalt
- Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
- En handfull färsk persilja läggs i på slutet.
Gör så här:
- Placera de kapade, öppnade benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta. Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen.
- Tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka benen.
- Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg (lägsta) värme i minst 8–10 timmar, helst över natten. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Skrapa ur märgen ur benen efter ett tag. (Om benen klyvts från början, så att märgen är frilagd, behövs inte lika lång koktid.)
- Lägg i persiljan på slutet.
- Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.
Drick buljongen som den är, eller tillsätt i soppor och grytor. Under de sista 5–10 minuterna kan du lägga i köttbitar (eller fisk), så har du en soppa direkt. Detta kan göras portionsvis, så lägg bara i den mängd du ska äta upp.
När buljongen är kall kommer den att vara som en gelépudding på grund av det höga kollagen- och gelatininnehållet. Man kan lagra den i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen i upp till 6 månader. Bästa är att frysa in i portioner eftersom det produceras histamin i all mat som står. Förvara då gärna i portionspåsar eller gör iskuber av buljong som du kan ta ut efter behov.