Dags för Sannas kunskap om bittert
Varför vi behöver äta mer bittert och beskt!
Tänk dig att tugga i dig enbart gurkmeja, rosmarin, kryddnejlika, grapefrukt, eller rucolablad … Det smakar ju skarpt och illa, din mun kanske drar ihop sig av obehag av blotta tanken. Men bittert och beskt har en rad fördelar med en kraftigt förbättrad matsmältning och näringsupptag. Samt det bittra minskar sötsuget – så det är bara fördelar! 

Bitterörter:
• ökar salivproduktionen 
• ökar magsyran 
• ökar matsmältningsenzymerna 
• ökar gallproduktionen i levern 
• reglerar insulin och glukagon för att bättre upprätthålla stabil blodsockerhalt 
• stimulerar reparationen av tarmvävnaden 
• förbättrar magsäckens muskeltonus, vilket minskar gasbildning och sura uppstötningar 
• förbättrar absorptionen av vitamin B12 • förbättrar aptiten 
• stödjer sund leverfunktion 
• lindrar halsbränna 
• lindrar illamående och kräkningar

Visste du att intag av bittra örter även ger mättnad snabbare? Forskning på både människor och möss har visat att det minskade matintaget med 49 procent! Det beror på att bitterämnen ger en ökad frisättning av mättnadshormonet leptin. 

Att äta bitterämnen är således ett bra sätt att minska matintaget och samtidigt få stora positiva hälsoeffekter!

Faktum är att bittra och beska örter under tusentals år har spelat stor roll inom folkmedicinen för rening och läkning. Exempel på traditionella bittra och beska svenska örter som alltid odlades i örtagårdarna förr är malört, pors, gråbo, maskrosblad och dess rot. Så nu är det hög tid att återintroducera dem i kosten – som kryddning eller som bitterdrycker. 

Du kan få bitterämnen varje dag genom en mix av olika beska och bittra örter – blanda själv eller köp färdigt, som till exempel Svenskdroppar (Swedish bitters). Att tugga på ett par kryddnejlikor innan måltiden är också bra.

Jag rek dricka malörtste och mer info i kommentar. 
Text från Sannas Fastebok 
Obs Jag har tyvärr inte möjlighet svara på frågor. 
#bittert #beskt #bitterämnen #sannasfastebok